architect erik van hoeck

0495 30 83 15

Lucien van Hemeldonck 10
1860 Meise

Visie

Het beroep van de architect staat duidelijk omschreven, zoals je kan lezen op de websites van de 'Orde van Architecten' of van architectenverenigingen het 'NAV' of 'BVA' (zie links op onze verwijspagina).
Maar de manier waarop je die rol invult, vertrekt vanuit een persoonlijke visie op het beroep. Ik omschrijf mezelf graag als een 'coach' die vanuit een gelijkwaardig partnerschap met de aspirant bouwer (de bouwheer) intensief samenwerkt doorheen het bouwproces. Met als doel, het maximale uit uw bouwproject halen. Hoe ik dit doe leg ik verder uit op deze pagina aan de hand van mijn persoonlijke klemtonen.

Doorsproken Bouwprogramma met advies

Het bouwprogramma is het allerbelangrijkste. Hoe degelijker en doordachter dit is, des te beter het gerealiseerde op uw maat en volgens uw wensen zal zijn. Via een tsunami aan vragen maak ik dit samen met u op. Een weloverdachte start zorgt ervoor dat je achteraf niet het cliché ervaart : "om goed te zijn moet je tweemaal bouwen".

Architectuur op maat en wens bewoners

Een gebouw wordt ambachtelijk helemaal steen per steen opgebouwd. Dit houdt in dat er geen standaardplannen zijn of hoeven gevolgd te worden. Je kan dus enkel die ruimten bouwen die je nodig hebt, en ze op die manier bouwen als je zelf wil, volledig aangepast aan uw eigen levensstijl. In tegenstelling tot 'confectiekledij' is hier de' maatkledij' niet duurder, alles wordt toch sowieso ambachtelijk gemaakt. Er is dus geen enkele reden om u aan standaardplannen uit een catalogus te houden, deze kunnen in het beste geval een vertrekpunt zijn, de start van een evolutief denkproces naar een eigen persoonlijke woningindeling.
Zoals een verlichte geest al zei : 'de mens is de maat van alle dingen', zo lijkt het mij evident dat de bouwheer 'de maat' is van zijn eigen gebouw. Ik vind dat een gebouw in de eerste plaats nog altijd een gebruiksvoorwerp is. Dit is dan ook de reden waarom ik het functionele aspect van de woning het allerbelangrijkste vind. Ik wens dit te vertalen in organisatorisch creatieve plannen, op uw maat getekend, en met het vermijden van overbodige of verloren ruimte. Op deze wijze kunnen we je 'de meeste waar' voor je geld bezorgen.

Moderne architectuur hedendaagse stijl

Hoe uw gebouw er gaat uitzien bepaal je zelf, tenslotte ga je er ook zelf in wonen. Trouwens een mooi gebouw hoeft 'in se' niet duurder te zijn dan een lelijk, dus waarom zou het niet mooi mogen zijn. Het is iets waar men soms ook niet zo bij stilstaat, maar als de woning uw eigen 'stijl' weergeeft, voel je je sowieso meer verbonden met dit gebouw. Het vertrekpunt is uw eigen stijlvoorkeur, maar hierbij wens ik u graag te verrassen met een andere kijk op uw visie, aan jou om te beslissen waar dit naar toe leidt. Het is alvast zo dat moderne gebouwen meer speelruimte toelaten en meer mogelijkheden bieden.

Strakke Budgettering via detailbegroting

Terwijl het bouwprogramma eerder de beschrijving van het 'droomhuis' is, is de budgettering de keiharde realiteit : wat krijg je voor je geld. Deze twee in overeenstemming brengen is nu net één van de kernactiviteiten van mijn job. En eigenlijk wil iedereen 'zo veel mogelijk' voor zijn geld. Om dit zo optimaal mogelijk af te stellen maken we gebruik van een strakke budgettering van alle facetten van het gebouw, en dit tot in de details. Zodat je je bewust bent waar het geld naar toe gaat, waar je het wil aan besteden. Dit is een heel werk, dat je echter helemaal op de hoogte brengt van ieder facet van het gebouw. Dit loont, want bij de concretisering wordt iedere prijsofferte vergeleken met deze 'bijbel van de realisatie'. En waar nodig kan er direct bijgestuurd worden, om zo het financieel vooropgestelde plaatje sluitend te houden. Uit ervaring weet ik dat een duidelijk zicht en grip hebben op de kostprijs van het bouwproces heel wat ongerustheid wegneemt.

Uitklaring Energiebewuste keuzes

Energiebewust en duurzaam bouwen is geen modeverschijnsel, het is een noodzaak. Maar ook hier dient zorgvuldig afgewogen te worden wat zinvol en rendabel is. Bepaalde 'trends', zoals een passiefhuis of een warmtepomp, zijn niet voor iedereen zaligmakend, noch verwerpelijk. Op basis van uw omstandigheden, onder meer uw levensstijl, kan uitgemaakt worden wat voor u interessante oplossingen zijn.
Wat echter voor iedereen belangrijk is, is om voorrang te geven aan goed isoleren en winddicht bouwen. Dit achteraf bijsturen is heel moeilijk en kostelijk. Een technische uitrusting achteraf verbeteren (bvb. een cv-ketel vervangen door een warmtepomp) is daartegenover heel wat makkelijker, maar die mogelijkheid dient ook van in het begin voorzien te worden. (Technisch gesproken, het K-peil van het gebouw is belangrijker dan zijn E-peil).
Kortom, telkens dienen de mogelijkheden zorgvuldig afgewogen naar hun financieel rendement, aan de hand van jouw specifieke omstandigheden. Tenslotte, een goed geïsoleerd en energiebewust huis behoudt zijn waarde op lange termijn.

Uitvoeringsgerichte realisatie met tijdsplanning

Eens het bouwen van start gaat, is er al direct veel geld in het spel. De ruwbouw kost meestal ongeveer de helft van het totale kostenplaatje. Eens zoveel geld geïnvesteerd, is het logisch dat het gebouw dan ook snel in gebruik kan genomen worden. Het is dan ook belangrijk dat er nergens tijd verloren wordt, en dat alle uitvoerende aannemers kort op elkaar aansluiten. Via uitvoeringsgerichte documenten, aannemingscontracten met stevig afgelijnde uitvoeringsperioden, en een strikte tijdplanning doen we er alles aan om deze realisatie zo kort mogelijk te houden. Zo is ook volledig sleutel-op-de-deur bouwen mogelijk. En bovenal, we kunnen ook met de bouwpartners van uw keuze werken.